Metsä on meidän kotimme ja sieltä käsin kumpuaa yrityksemme vastuullisuus ja sitä tukevat arvot. Haluamme tehdä puhdasta ruokaa, joka on hyväksi ihmisille ja luonnolle. Haluamme myös tukea suomalaista työtä ja raaka-aineita. Lisäksi haluamme olla osa yhteisöämme ja toimia yhdenvertaisesti.

Paljon jo teemme ja paljon voimme vielä tehdä. Vastuullisuus ei ole koskaan valmis projekti vaan uusien tekniikoiden ja syvemmän ymmärryksen myötä voimme aina parantaa omaa toimintaamme.

Elintarvikkeet

Kotimaisuus – Kaikkien elintarvikkeittemme valmistuksessa pyrimme käyttämään kotimaisia raaka-aineita ja jos niitä ei ole saatavilla niin käytämme ulkomaalaista luomua. Suosimme myös suomalaista työtä aina kun se on mahdollista.

Osa raaka-aineistamme tulee kotipihoilta eli käytämme raparperia ja marja-aroniaa, joka muuten jäisi käyttämättä. Nämä käymme itse poimimassa. Todellista lähiruokaa siis. Tuotekehittelyssä pyrimme myös huomioimaan tämän näkökulman, jotta tuotteemme olisivat mahdollisimman suurelta osin kotimaisia.

Osa raaka-aineistamme on itse kasvatettua kuten suurin osa chilistä ja basilikasta.

Herkkutattimme tulevat tällä hetkellä Pilpalan metsistä sekä Pohjanmaalta.

Valmistusmenetelmät – Käytämme valmistusmenetelmiä, jotka mahdollistavat pienemmät lisäainemäärät. Pyrimme myös minimoimaan hävikin. Tämä toteutuu erityisen hyvin maa-artisokkasipsien kohdalla, joissa sivutuotteena syntyvä rouhe myydään rouheena eteenpäin. Kun lisää rouhetta tarvitaan asiakkaiden tarpeeseen, niin se valmistetaan sellaisesta maa-artisokasta, joka on kokonsa puolesta niin pientä, että se ei kauppoihin tai muille tuottajille kelpaa. Olemme siis saaneet hävikkiä pienennettyä kahdesta kohdasta; omasta prosessistamme sekä maanviljelijän puolelta. Valmistusmenetelmissä meidän tulee vielä miettiä lisää energiankulutusta ja sen pienentämistä. Valmistusmenetelmiä tarkastelemme aina tekniikan kehittyessä.

Välineet/koneet/tarvikkeet – Olemme ostaneet paljon laitteita ja koneita kierrätettyinä esimerkiksi jääkaapit, sipsien kuivauskaapit ja astianpesukoneen. Myös osa astioistamme, joita käytämme keittiöllä on käytettyjä. Tämä on paitsi järkevää maailmassa, missä kaikkea on liikaa, mutta myös edullista, jolloin tässä toteutuu myös yrityksemme taloudellinen vastuullisuus.

Erityisruokavaliot – Tuotteistamme löytyy erityisruokavalioihin sopivia vaihtoehtoja, koska kaikki tuotteistamme on maidottomia/laktoosittomia sekä osa tuotteistamme on sokerittomia, gluteenittomia ja/tai vegaanisia. Tulevaisuudessa tuotteistamme tulee löytymään myös vähäsuolaisiavaihtoehtoja. Näiden tuotekehittely on vielä kesken.

Pakkaukset – Otamme vastaan tuotteidemme käytettyjä lasipurkkeja ja käytämme ne uudestaan. Samoin toimimme pahvilaatikoiden kanssa, joissa meille toimitetaan tavaraa. Käytämme niitä omissa toimituksissamme. Pakkauksemme kaipaavat juuri nyt uudistusta ja teemme sen kanssa töitä aktiivisesti.

Energia ja jätehuolto

Lämpötila – pidämme tuotantotilamme lämpötilan mahdollisimman matalana, jotta energiaa säästyisi lämmityskuluista. Tällä hetkellä tuotantotilamme lämpötila vaihtelee 14-20 asteen välillä riippuen siitä mitä valmistamme. Sipsien valmistamisessa vapautuu paljon lämpöä, jolloin tuotantotilamme lämpötila nousee tavallista korkeammaksi. Tämän lämmön talteenotto tulisi ratkaista tulevaisuudessa, jotta olisimme vielä energiatehokkaampia.

Energia – Tällä hetkellä olemme normaalin sähköverkon varassa. Tavoitteena on tulevaisuudessa tuottaa aurinkoenergiaa tuotantotilojemme ja niiden yhteydessä olevien tilojen käyttöön sekä asentaa rakennukseen ilmalämpöpumppuja vähentämään lämmityskuluja.

Vesi – vetemme tulee omasta kaivosta ja sen käyttöä pyrimme rajoittamaan niin paljon kuin mahdollista. Tosin tämä vaatii vielä miettimistä ja mittaamista.

Jätteet – kaikki mahdollinen kierrätetään tarkasti. Sekajätettä miellä syntyy hyvin vähän, mikä on myös tavoitteemme. Kierrätyksen piirissä meillä ovat nyt siis ruokaöljy, muut biojätteet, muovi, pahvi, paperi, lasi, metalli, patterit ja tekstiilit.

Hiilijalanjälki

Hiilijalanjälkemme on vielä laskematta, koska olemme niin alussa. Pyrimme ensin saamaan yrityksemme taloudellisesti vakaavaraiseksi ympäristöä unohtamatta ja sen jälkeen paneudumme laskemaan hiilijalanjälkemme. Omassa henkilökohtaisessa elämissämme olemme tätä kuitenkin tehneet.

Anun hiilijalanjälki on laskettu sitran laskurilla 25.10.2023 ja sen mukaan jalanjäljen koko olisi 3339kg CO2e. Henkilökohtaisesti pitäisi siis vielä vähentää 25 %, jotta Anu olisi ilmastotavoitteiden mukaisessa jalanjäljessä.